Een nieuwe ontwikkeling is de minimaal invasieve behandeling met lasercoagulatie. Bij deze operatie wordt de VSM of de VSP over de gehele insufficiënte lengte van binnenuit dichtgeschroeid door warmtegeneratie van de laser. Kleine zijtakjes worden door kleine incisies verwijderd.

Indicatie
  • Bij insufficiëntie van de oppervlakkige ader (VSM of VSP).
  • Dit vooral bij beginnende aandoening met nog aders kleiner dan 10 mm.
Ingreep

Onder epidurale of totale verdoving prikt (geen incisie) de vaatchirurg de ader in zijn meest caudale insufficiënte deel aan. Onder echografiegeleide wordt een laser glasvezel opgevoerd doorheen de lekkende VSM of VSP tot ruim een centimeter van de uitmonding in de diepe ader. Aangezien de coagulatie van hieraf gebeurt, is er geen noodzaak aan een insnede ter hoogte van de lies of knieholte, waardoor de kans op wondinfectie hier niet aanwezig is. Rond de ader wordt dan een koude vloeistof ingebracht met een speciale pomp die de omliggende weefsels beschermt tegen de hoge temperatuur van de lasertip. Tenslotte wordt dan de laser glasvezel progressief van de lies (of kniekuil) naar beneden teruggetrokken waarbij de dosis energie continu kan worden aangepast en het dichtschroeien van de ader gevolgd wordt op echografie. De behandeling neemt een uurtje in beslag en gebeurt in dagopname.

Voordelen
  • De ader wordt dicht geschroeid van binnenuit: er is dus geen wonde in de lies of kniekuil.
  • De patiënt herstelt veel sneller dan na een klassieke spataderingreep en heeft minder pijn omdat er veel minder hematoomvorming optreedt.
Nadelen
  • Kan niet altijd worden toegepast : als er belangrijke vertakkingen zijn in de lies, de ader teveel is uitgezet of te kronkelig geworden is of klonter bevat, kan de laser niet gebruikt worden en wordt de klassieke behandeling toegepast. De duplex is hierbij bepalend.